Telescopen en inrichting

20160219_sterrenwacht-3-2_6

De sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is uitgerust met drie vaste telescopen: twee grote telescopen op permanente en verstelbare zuilen en nog een aparte zonnetelescoop. Blikvangers zijn de twee grote telescopen: een 36 cm en een 41 cm spiegeltelescoop. Bovenop elk van deze telescopen is een kleinere refractortelescoop gemonteerd. Deze kleine lenzentelescopen geven een mooi compact overzicht van de objecten die uitvergroot te zien zijn in de grote spiegeltelescopen.

De Celestron 14″ EdgeHD

Op de linkerzuil staat een witte 14”/36cm Celestron EdgeHD op een Skywatcher EQ8 montering. Deze spiegeltelescoop is computergestuurd en bevat speciale optische onderdelen die ervoor zorgen dat het beeld tot aan de rand vlak en scherp blijft. Op termijn zal deze telescoop ook voor astrofotografie en wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt.

De sterrenwacht zal in een latere fase ook op afstand kunnen worden bediend zodat scholen, cursisten en leden voor diverse projecten ook buiten openingstijden gebruik kunnen maken van de apparatuur.

De 16″ Meade LX200-ACF

meade telescoop

Op de rechterzuil staat een zwarte 16”/41cm Meade LX200-ACF spiegeltelescoop, eveneens computergestuurd en met speciale optische kenmerken om een uitstekend beeld te garanderen. Dit is de grootste telescoop van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek en één van de grootste telescopen in een publiekssterrenwacht in Nederland. Deze telescoop is bijzonder geschikt om planeten en de maan waar te nemen.

Omdat telescopen van deze omvang zeer gevoelig zijn voor trillingen, staan beide telescopen los van het gebouw gemonteerd op betonnen palen die tot diep in de grond reiken. Dit garandeert een stabiele opstelling.

Stellina 80mm

Bij helder weer, zetten wij onze nieuwe aanwinst aan voor u: een Stellina telescoop van Vaonis.

In tegenstelling tot de grotere telescopen kunnen wij niet “kijken” door deze telescoop. De Stellina is een   80mm, f/5 telescoop met Doublet ED lens en 3096 x 2080 pixel (6.4M) CMOS sensor in plaats van een oculair. Deze geautomatiseerde telescoop maakt foto’s van de sterrenhemel en opstapelt deze totdat er een mooi beeld van het object ontstaat.

Het leukste van de Stellina is dat onze bezoekers kunnen meekijken op hun eigen telefoon via de gratis Singularity app! Over een periode van minuten zien wij sterrenstelsels, clusters en nevels verschijnen – en in kleur! Bezoekers kunnen alle beelden bewaren om verder te bewerken of om te delen met familie en vrienden. Zorg wel dat u deze gratis app (via Apple of Google) installeert voordat u naar de sterrenwacht komt.

 

De Lunt 100mm H-alpha Double-stack

zonnetelescoopVoor zonnewaarnemingen wordt een compleet uitgeruste Lunt 100 mm H-alpha zonnetelescoop ingezet. Die is mogelijk gemaakt dankzij een donatie van één van onze actieve leden.

Door het gebruik van speciale filters die alleen een zeer smalle bandbreedte licht doorlaten, kunnen wij de granulatie (de vlekkerige structuur) van het zonoppervlak goed bekijken. Daarnaast zijn er vaak zonnevlekken en soms zelfs uitbarstingen te zien! Bovendien zullen op de meeste zonnekijkdagen en sterrenkijkavonden enkele mobiele telescopen buiten worden opgesteld in het veld.

Comments are closed.