Telescopen & inrichting

20160219_sterrenwacht-3-2_6

De sterrenwacht is uitgerust met twee telescopen op permanente, verstelbare zuilen: een 35 cm en een 41 cm spiegel telescoop. Op beide telescopen zijn kleinere apochromatisch refractor-telescopen die een mooi overzicht geven van de objecten die uitvergroot te zien zijn in de grotere telescopen.

De Celestron 14″ EdgeHD

Op de oostelijke zuil staat een 14”/36cm Celestron EdgeHD op een Skywatcher EQ8 montering. Deze telescoop is computergestuurd en bevat speciale optische onderdelen die ervoor zorgen dat het beeld vlak en scherp blijft tot aan de rand. Op termijn zal deze telescoop ook voor astrofotografie en wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt.

De sterrenwacht zal in een latere fase ook op afstand kunnen worden bediend zodat scholen, cursisten en leden voor diverse projecten ook buiten openingstijden gebruik kunnen maken van de apparatuur.

De 16″ Meade LX200-ACF

meade telescoopOp de westelijke zuil staat een 16”/41cm Meade LX200-ACF telescoop, eveneens computergestuurd en met speciale optische kenmerken om een uitstekend beeld te garanderen.

Deze telescoop is bijzonder geschikt om planeten en de maan waar te nemen. Omdat telescopen van deze omvang zeer gevoelig zijn, staan de telescopen los van het gebouw en op betonnen palen die tot diep in de grond reiken.

De Lunt 100mm H-alpha Double-stack

zonnetelescoopVoor zonnewaarnemingen wordt een compleet uitgeruste 100 mm H-alpha zonnetelescoop ingezet. Die is mogelijk gemaakt door een donatie van één van onze actieve leden.

Dankzij speciale filters die alleen een zeer smalle bandbreedte licht doorlaten, kunnen wij de granulatie op de oppervlakte van de zon bekijken maar ook soms mooie zonnevlammen zien.

Hiernaast zullen op de meeste zonnekijkdagen en sterrenkijkavonden enkele mobiele telescopen worden opgesteld in het veld.

Comments are closed