De Sterrenwacht

sterrenwachtEen permanente openbare sterrenwacht is een langgekoesterde droom van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Gooi en Vechtstreek (KNVWS Gooi en Vechtstreek). De vereniging heeft ruim 20 jaar lang kijkavonden gehouden in de open lucht. Het weer vormde vaak een groot probleem: bij slecht weer kon de kijkavond niet doorgaan.

Natuurmonumenten bood daarvoor een prachtige oplossing: een ruimte met elektrisch schuifdak op de eerste verdieping van het nieuwe gebouw naast het huidige Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland. Dankzij hun steun, samen met die van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeentes Wijdemeren, Hilversum, Bussum, Huizen, Naarden, Weesp en Muiden, Rabobank Gooi en Vechtstreek, de landelijke KNVWS en bedrijven en organisaties zoals de Rotary Wijdemeren, Vervelde Projecten, Mokveld Bouw & Onderhoud BV en Pelgrimshoeve staan twee nieuwe telescopen  en een mooie zonnetelescoop klaar voor onze bezoekers.

Activiteiten

Kijkavonden

Proefdraaien op de sterrenwacht, feb 2015De sterrenwacht is iedere vrijdagavond open voor het publiek vanaf oktober t/m maart (feestdagen uitgezonderd!) van 20:00 uur t/m 22:00 uur. Iedereen mag kijken door onze twee grote, permanente telescopen. Vaak zijn er ook mobiele kijkers opgesteld. Er worden video’s getoond en regelmatig wordt er een presentatie ook gegeven over een actueel onderwerp. Ook op bewolkte avonden is de sterrenwacht open.  (lees meer…)

Zonnekijkdagen

20150606_zonnekijkdag_1In de zomer blijft het te laat licht om een sterrenkijkavond te organiseren. De sterrenwacht is van mei t/m september op de eerste zondag van de maand van 14:00 uur – 16:00 uur geopend om naar de zon te kijken. Met behulp van een speciale zonnetelescoop kunnen bezoekers niet alleen zonnevlekken zien maar ook de granulatie op het oppervlak van de zon en zelfs uitbarstingen. (lees meer…)

 

Lezingen

lezingenKNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert maandelijks een lezing in de periode september t/m april. Deze lezingen worden meestal door professionele astronomen gegeven die vaak over hun eigen onderzoek vertellen. Zij zijn geschikt voor zowel mensen met geen achtergrond in de sterrenkunde als mensen die al enige kennis hebben opgebouwd. De lezingen worden gehouden op donderdagavonden op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. (lees meer…)

Cursussen & workshops

20150506_sterrenwacht2015_55

Er worden diverse cursussen aangeboden zoals een basiscursus sterrenkunde, een korte cursus astrofotografie en een workshop (eigen) telescoopgebruik. In 2018 volgt een vervolgcursus sterrenkunde en een vervolgcursus astrofotografie. (lees meer…)

 

Voor scholen en groepen

20160420_sterrenwacht-3-2_20De sterrenwacht is ook op afspraak beschikbaar voor besloten dagen of avonden voor scholen, groepen, bedrijven en (verjaardags)feestjes. De sterrenwacht wordt uitsluitend door vrijwillige amateur astronomen bemenst. Het is daarom van belang om besloten activiteiten zoals deze zo vroeg mogelijk aan te vragen zodat wij kunnen zorgen dat er voldoende mensen beschikbaar zijn. (lees meer…)

Comments are closed