De Sterrenwacht

sterrenwachtEen permanente openbare sterrenwacht was een langgekoesterde wens van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Gooi en Vechtstreek (KNVWS Gooi en Vechtstreek). De vereniging had tot 2015 ruim twintig jaar lang kijkavonden gehouden in de open lucht. Het weer vormde vaak een groot probleem: bij slecht weer kon de kijkavond niet doorgaan.

Natuurmonumenten bood daarvoor een prachtige oplossing: een ruimte met elektrisch bedienbaar schuifdak op de eerste verdieping van het nieuwe gebouw boven restaurant Brambergen naast het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland. Dankzij hun steun, samen met die van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeenten Wijdemeren, Hilversum, Bussum, Huizen, Naarden, Weesp en Muiden, de Rabobank Gooi en Vechtstreek, de landelijke KNVWS en bedrijven en organisaties zoals de Rotary Wijdemeren, Vervelde Projecten, Mokveld Bouw & Onderhoud BV en Pelgrimshoeve staan twee grote telescopen en een mooie zonnetelescoop klaar voor onze bezoekers.

Activiteiten

Kijkavonden

Proefdraaien op de sterrenwacht, feb 2015De sterrenwacht is vanaf oktober t/m maart iedere vrijdagavond open voor publiek (feestdagen uitgezonderd!) van 19:30 uur tot 21:30 uur. Zie Agenda om te reserveren. Iedereen mag kijken door onze twee grote, permanente telescopen. Vaak zijn er ook mobiele kijkers opgesteld. Er worden video’s getoond en regelmatig wordt er een presentatie gegeven over een actueel onderwerp uit de sterrenkunde. Ook op bewolkte avonden is de sterrenwacht open.  (lees meer…)

Zonnekijkdagen

20150606_zonnekijkdag_1In de zomer blijft het te lang licht om een sterrenkijkavond te organiseren. In plaats daarvan is de sterrenwacht van mei t/m september op de eerste zondag van de maand van 12:00 tot 14:00 uur geopend om naar de zon te kijken. Met behulp van een speciale zonnetelescoop kunnen bezoekers niet alleen zonnevlekken zien, maar ook de granulatie (vlekkerig patroon) op het oppervlak van de zon en zelfs uitbarstingen. (lees meer…)

 

Lezingen

lezingenKNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert in de periode september t/m april maandelijks een lezing. Deze lezingen worden meestal door professionele astronomen gegeven die vaak over hun eigen onderzoek vertellen. Ze zijn geschikt voor zowel mensen zonder achtergrond in de sterrenkunde als mensen die al enige kennis hebben opgebouwd. De lezingen worden gehouden op donderdagavonden op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten (Eekhoornzaal). De lezingen worden ook live via Zoom gestreamd. (lees meer…)

 

Cursussen & workshops

20150506_sterrenwacht2015_55

Er worden diverse cursussen aangeboden zoals een basiscursus sterrenkunde, jeugdcursus sterrenkunde, een korte cursus astrofotografie en een workshop (eigen) telescoopgebruik. Er is ook een vervolgcursus sterrenkunde en een vervolgcursus astrofotografie.  (lees meer…)

 

 

Voor scholen en groepen

20160420_sterrenwacht-3-2_20De sterrenwacht is ook op afspraak beschikbaar voor besloten dagen of avonden voor scholengroepen, bedrijven en (verjaardags-)feestjes. De sterrenwacht wordt uitsluitend door vrijwillige amateurastronomen bemenst. Het is daarom van belang om besloten activiteiten zo vroeg mogelijk aan te vragen zodat wij kunnen zorgen dat er voldoende mensen beschikbaar zijn.  (lees meer…)

Comments are closed.