Nieuwsbrief maart – april 2018

Lezing op 8 maart: “Het BlackHoleCam Project: het fotograferen van een zwarte gat” door Thomas Bronzwaer en Christiaan Brinkerink van Radboud Universiteit

Neutron star

Op 8 maart a.s. geven Thomas Bronzwaer en Christiaan Brinkerink van Radboud Universiteit een lezing met als titel “Het BlackHoleCam Project: het fotograferen van een zwarte gat (een update)”.

Tijdens één van de meest gewaardeerde lezingen van het seizoen 2015 – 2016 hebben Thomas en Christiaan ons verteld over de plannen om voor het eerst een zwarte gat te “fotograferen”. Twee jaren verder zijn wij erg benieuwd naar de voortgang: Waar zijn zij, wat hebben ze al gezien? Wat zeggen de resultaten hen tot nu toe? Daarnaast zullen zij bespreken wat voor theoretisch onderzoek er momenteel wordt gedaan, en zij laten de nieuwste simulaties van zwarte gaten zien.
Natuurlijk beginnen ze met een introductie over wat zwarte gaten – en het BlackHoleCam project – ook al weer zijn.
Wij zijn benieuwd!

Locatie

Alle lezingen worden gehouden op donderdagavonden om 20:00 uur in de Eekhoornzaal op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten naast de sterrenwacht. Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/de Sterrenwacht en €3,00 voor niet-leden. Pinbetaling is niet mogelijk.

Indien de sprekers hun presentaties beschikbaar stellen, zijn deze na te lezen in het ledengedeelte van onze website.


Algemene Ledenvergadering aansluitend op de lezing van 5 april

cassini mission

Op 5 april vindt de laatste lezing van het seizoen 2017 – 2018 plaats. Wij hebben een lezing door Dr. Henk Olthof over de resultaten van de Cassini-Huygens Missie gepland. Echter mede doordat onze februarigasten al een voorproefje van dit onderwerp hebben gekregen tijdens het ingelaste programma, zijn wij nu aan het kijken of het verstandig is deze lezing in april of op een later moment te houden. Er wordt in alle gevallen voor een interessante lezing gezorgd. Wij laten vóór 1 april weten wat het wordt.

Aansluitend op de lezing van 5 april vindt onze Algemene Ledenvergadering plaats. De agenda en stukken zullen vanaf medio maart op de website staan. Hoofdpunt is het Jaarverslag 2017.

Doordat wij nu twee vergaderingen per jaar houden – in april vooral voor het Jaarverslag en in december voor de begroting en plannen voor het volgend jaar – hopen wij de vergaderingen vrij kort te kunnen houden. Er zullen ook voorafgaand aan de lezingen van die avonden een beperkt aantal kopieën van de agenda en van de stukken beschikbaar zijn.


Astroreizen 2018

Geïnteresseerd om een week (of meer) intensief bezig te zijn met het observeren of met astrofotografie onder een donkere hemel? Ga mee dit jaar op astroreis naar Frankrijk in mei of september! Al sinds 2009 reizen enkele leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek en Sterrenwacht Almere af naar Zuid-Frankrijk om van een mooie, donkere hemel te kunnen genieten. Onze bestemming is Domaine de Pradines, een donkere plek in de Cévennes vlakbij Millau.

Doordat wij daar vaak zijn geweest, hebben de eigenaren speciale, betegelde kijkplekken voor ons gebouwd, omringd met palen zodat de plekken kunnen worden afgeschermd van wind en licht van anderen. Het grote voordeel is dat de telescopen de hele week mogen blijven staan.

Dit jaar zijn er twee weken gepland: in mei (groepsweek van 11/12 tot 19 mei) en in september (groepsweek 7/8 tot 15 september). De kosten zijn zeer redelijk. Het is wel tegen de 1200 km rijden met eigen of gedeeld vervoer maar de wegen zijn goed en de meeste mensen rijden dit in 12 uur of minder.

Op onze website is er uitgebreide informatie met foto’s en een mogelijkheid om meer informatie op te vragen of alvast in te schrijven. Of stuur ons een e-mail. Onze optie op accommodaties voor mei loopt eind maart af. Daarna kunnen wij nog proberen te reserveren maar er is dan geen garantie op een plek naast de telescopen. Het is dus van belang om vooral voor mei zo spoedig mogelijk in te schrijven.


Landelijke Kijkdagen 23 en 24 februari: eindelijk helder!

Landelijke Kijkdagen

Wij hadden de moed bijna opgegeven na maanden van bewolkte vrijdagavonden maar eindelijk was het helder en wel tijdens de Landelijke Kijkdagen van 2018 op 23 en 24 februari jl.. Tijdens de eerste avond hadden wij rond 120 bezoekers en op de tweede avond nog eens 70 bezoekers.

Op beide avonden stonden de eerste gasten al ruim voor 20:00 u. voor de deur en bleven de hele avond binnenstromen. Om de drukte te verspreiden waren er presentaties of quizzen in de zaal voor een deel van de bezoekers terwijl de anderen door de telescopen keken en een toelichting over de sterrenhemel kregen op ons tweede beeldscherm in de sterrenwacht.

Landelijke Kijkdagen

 

Heel veel dank aan alle vrijwilligers die deze – en ook alle andere – kijkavonden mogelijk hebben gemaakt dit seizoen!

Onze laatste reguliere kijkavond van de lente is op 30 maart. Wij hopen iedereen te zien op één van de resterende vier kijkavonden of op de Inloopavond voor Leden op woensdag 14 maart.


Bij onze buren

Niet alleen bij ons maar ook bij onze collega-sterrenwachten zijn er vele activiteiten in deze periode.


Sterrenwacht Midden Nederland (Amersfoort/Schothorst)

http://www.sterrenwacht-mn.nl

Activiteiten:
– 17 maart, 19:30 u.: kijkavond met korte presentatie over de sterrenhemel
Lezingen:
– 30 maart, 20:00 u.: “Einstein en de Relativiteitstheorie” door Eric Bergshoeff in Het Groene Huis


Sonnenborgh (Utrecht)

http://www.sonnenborgh.nl

Activiteiten:
– Tot en met eind maart elke vrijdagavond van 20:00 tot 21:30 uur voor volwassenen, toegang €11,50.
– Tot en met 26 maart elke zaterdagavond van 19:30 tot 21:00 uur voor kinderen van 6 tot 12 jaar, toegang €11,50 voor kinderen en €9,50 voor begeleiders.
– Elke zondag zonnekijkdag.
– Elke 1e zondag van de maand: Sonnenborgh’s Super Sunday Solar Science Show om 14:30 en 15:30 uur, entree: reguliere museumprijzen

Lezingen:
Tijdens de kijkavonden rouleert een lezingenprogramma van 4 lezingen. Voor 2018 zijn dat:

– Bestemming zonnestelsel
– Geboorte, leven en dood van sterren
– De zoektocht naar exoplaneten
– Sterrenstelsels


Volkssterrenwacht Amsterdam

http://www.volkssterrenwachtamsterdam.nl

Activiteiten:
– vrijdag 23 maart: publieke sterrenkijkavond Universiteit fan Amsterdam

Lezingen:
– dinsdag 20 maart: “Het heelal gevuld met onzichtbare deeltjes” doorProf. dr. Patrick Decowski
– dinsdag 24 april: “Zwaartekrachtgolven” door Prof. dr. Chris van den Broek


Astra Alteria

http://www.astraalteria.nl

Activiteiten (alle op een vrijdag, aanvang 20:00 uur):
– vrijdag 23 maart: waarneemavond in Putten
– vrijdag 23 maart: waarneemavond in Ede

Lezingen (alle op een maandag, aanvang 20:00 uur):
– maandag 12 maart: Science Café Ede – Interstellair stof in de Melkweg
– maandag 9 april: Science Café Ede – Het universum is rond


Colloquia KNMI

http://www.knmi.nl/over-het-knmi/agenda

Lezingen (in de Buys Ballotzaal, KNMI in De Bilt, 15:30 uur):
– donderdag 8 maart: “Overview of Early Results from TROPOMI on the Copernicus Sentinel 5 Precursor” door Pepijn Veefkind, R&D Satellite Observations


Sterrenwacht Almere

http://www.sterrenwachtalmere.nl

Activiteiten:
– Eerste zaterdag van de maand om 13:00 uur: Kijken naar de Zon

Lezingen:
– zaterdag 28 april 2018, 10.00 – 17.00 uur: ATM dag “light” (diverse sprekers)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.