Maansverduistering op 27 juli 2018 druk bezocht!

Op 27 juli 2018 vond er een zeldzame gebeurtenis plaats: een totale maansverduistering – en wel de langste van de eeuw! Omdat een deel van totaliteit en het einde van de verduistering in Nederland zichtbaar zou zijn, is de sterrenwacht opengegaan voor bezoekers. Oorspronkelijk hoopten wij op 50 – 70 bezoekers. Die zouden een presentatie kunnen bijwonen en daarna naar de eclips kunnen kijken.

Enkele dagen vóór de verduistering begonnen wij te vermoeden dat het drukker zou kunnen worden. Misschien 150 – 200 bezoekers. Belangstelling op de website en sociale media was groot en er was ook veel aandacht in de reguliere media waarbij onze naam vaak werd genoemd. Meer vrijwilligers zegde toe om te helpen en wij besloten ook de Eekhoornzaal te gebruiken.

Op de dag van de verduistering zelf wilde de Zon niet overtroffen worden door de Maan en heeft ons dus ook de warmste dag van de eeuw bezorgde! De presentatieruimte – die wel eens te warm kan zijn op zelfs een gewone dag  – werd een sauna met de Eekhoornzaal niet ver achter. Alle ramen werden opengezet. Tijdens een etentje vooraf bij Brambergen, werd het duidelijk dat bijna alle andere tafels ook op de eclips zaten te wachten – en het was nog maar 19:00 uur!

Voor 21:00 uur stond er een lange rij voor het gebouw en meer auto’s stroomden binnen. Additionele telescopen en verrekijkers werden buiten opgesteld – tot in het veld – en vrijwilligers zorgden dat bezoekers zo goed mogelijk over de drie binnenruimtes en de buitenruimtes werden verdeeld.

Hoe ging het op het veld?

maansverduistering vanaf het terrasDick, Jasper, Feijtus en Jan stonden om 20:45 uur gereed buiten op het terras en op het grasveld.

Jan stond er met de 80mm telescoop, vergroting 25 tot 50 keer. Zolang er nog geen maan was hebben de heren kinderen en volwassenen door de kijkers naar een verre boom laten kijken en veel verteld. Het terras liep al goed vol. Het wachten was toen op de maan. Rond kwart over negen zijn Jasper en Jan naar het grasveld verhuisd, in de hoop daar eerder de maan te kunnen zien en om de kijkpunten wat meer te spreiden over het terrein. Ook het grasveld werd inmiddels al steeds voller. Iedereen wachtte heel geduldig tot de maan zichtbaar zou zijn. Een probleem was wel dat lage bewolking in het zuidoost toenam.

Rond kwart over tien was het dan zo ver: de bovenkant van de maan werd zwak zichtbaar. Vanaf die tijd tot iets na middernacht hebben er continu bezoekers door de kijkers gekeken. Eerst kon toen iedereen de maan door de telescopen zien. Langzaam werd de maan ook wat helderder. Toen de bezoekers de maan hadden gezien, werd beurtelings gekeken naar Saturnus en de maan. Veel bezoekers hadden nog nooit  planeten aan de hemel gezien. Om zelf een ring om Saturnus te zien was voor veel bezoekers – en ook voor ons – een hele mooie ervaring.

Heel kort kon ook naar Jupiter gekeken worden, die was een tijdje zichtbaar tussen de boomtakken door. Ook bij het kijken naar Jupiter met drie manen klonken vele Oh´s en Ah´s. Er stonden regelmatig  15 tot 20 bezoekers in de rij bij de telescoop. Later was ook Mars een tijdje zichtbaar tussen de bomen door. Rond kwart over elf kwam de maan weer uit de kernschaduw. Ook dat proces is door veel mensen gevolgd. Om 00:30 uur verliet de laatste bezoeker het grasveld.

En bij de ingang van de Sterrenwacht en Presentatieruimte?

Vanaf 21 uur zou iedereen welkom zijn, maar al om 20.05 liep een dame naar boven die meende ergens gelezen te hebben dat de sterrenwacht om 20.20 uur open zou gaan. Die hebben wij toch terug moeten sturen. Maar omstreeks kwart voor negen begon het binnen te stromen. Tablet en mobiel pinapparaatje waren aangesloten voor ons vuurdoop met het voor ons nieuwe fenomeen van “mobiel pinnen”. Er ontstond een lange rij op trap die tot ver buiten het gebouw reikte. Margo en Lex hebben mensen uit de rij verdeeld over de locaties om de wachttijden zo goed mogelijk te verkorten terwijl Lynn en Johan alles in goede banen probeerden te leiden op de diverse locaties – door de enorme drukte niet altijd even makkelijk – en zo veel mogelijk de vele vragen van bezoekers te beantwoorden.

In totaal heeft Gerard 305 bezoekers geturfd die in de presentatieruimte en sterrenwacht zijn geweest. Er waren ook 100 – 200 die niet naar boven zijn gekomen vanwege de rijen. sommige zijn wel in de Eekhoornzaal geweest voor de Presentatie daar.

Door de drukte is het ook waarschijnlijk dat een aantal voorbij zijn tafel zijn gelopen zonder zich aan te melden. Een aantal mensen werden ontevreden door het lange wachten en omdat er in de sterrenwacht vóór 22:00 uur nog niets van de verduistering te zien was. Dit was overigens ook het geval door heel Nederland vanwege de bewolking dichtbij de horizon.

Gelukkig hadden de meeste mensen begrip voor de situatie en maakten er een gezellige avond van. Fee heeft een leuke quiz over de Maan gegeven voor een volle zaal – tot 6 keer toe! Ruim 180 mensen hebben op een leuk manier hun kennis over de Maan kunnen vergroten. En er is ook veel voor het eerst gepind!

 

In de Eekhoornzaal…

Over vuurdoop gesproken – Frans is voor het eerst onze groep komen versterken. En hij moest gelijk drie keer achter elkaar zijn boeiende presentatie houden voor overvolle zalen! Het was warm in de zaal maar doordat Frans ook kinderen uit de zaal heeft betrokken bij zijn presentatie, is iedereen de hitte snel vergeten. De kinderen en ook Frans konden rekenen op een groot applaus na zijn presentatie.

 

En in de sterrenwacht zelf?

Ido, Erik, Nikita en Peter stonden gereed om mensen te ontvangen. Naarmate het 21.30 -22.00 uur werd, bouwde de spanning zich op… Is de verduisterde maan al te zien? Beide telescopen stonden gericht op de horizon en de vele bezoekers wachtten geduldig en in spanning af tot de maan uit de dikke horizonnevel bloedrood tevoorschijn zou komen. Intussen werden vele vragen van mensen beantwoord.

Op Stellarium op het grote scherm was te zien dat de maan al boven de horizon was. Echter vanuit de sterrenwacht gezien verschool de maan zich achter de bomen in het zuidoost.  Enige teleurstelling ontstond bij een aantal van de vele bezoekers. Om de mensen niet gelijk teleur te stellen zijn ze aangeraden om naar het veld te lopen waar er vrij uitzicht was en waar de “bloedrode” maan inmiddels al zichtbaar werd. 

De sterrenwacht stroomde half leeg en de andere helft van de mensen wachtte geduldig af totdat de maan boven de bomen uit zou komen. Intussen hebben de heren Saturnus laten zien. Net als in het veld vonden heel veel mensen allen dit al de moeite waard om naar de sterrenwacht te komen. De vele ahh’s en ohh’s bij de aanblik van Saturnus vergoedde al veel.

Uiteindelijk werd het geduldig wachten beloond en kwam de verduisterde maan (nog net geheel verduisterd door de kernschaduw) boven de bomen tevoorschijn. Wow!! Dit was waarom de mensen gekomen waren en dit konden we ze door de grote telescopen, en tegelijkertijd door de kleine volgkijkers, laten zien. Twee aan twee bekeken de bezoekers de verduisterde maan door de 4 kijkers en iedereen vond het een prachtige aanblik. Ook opvallend was dat iedereen even rustig keek en genoot en weer plaats maakte voor de volgende in de lange rij.

Om een lang verhaal kort te maken: jonge mensen, oudere mensen, (groot)ouders met kinderen iedereen vonden het prachtig en er werden heel veel vragen op ons afgevuurd, Sommige eenvoudig en sommige moeilijker, maar het gaf wel aan dat de mensen echt met volle interesse stonden te kijken. 

Naarmate de maan meer uit de schaduw tevoorschijn kwam werd het wat rustiger wat de mensenmassa betreft, met als voordeel dat wij de mensen die achter bleven wat meer informatie konden geven en wat meer vragen konden beantwoorden.

Uiteindelijk was de maan weer vol verlicht en rond 01.00 uur gingen de laatste bezoekers naar huis. Alle vrijwilligers verzamelden zich en moe maar voldaan werd teruggeblikt op deze fantastische avond.

Omdat een foto 1000 woorden waard is, hieronder een korte foto-impressie van de avond.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.