Maansverduistering 28 september 2015

maansverduisteringIn de nacht van zondag op maandag 27/28 september 2015 vond een totale maansverduistering plaats.  Tijdens circa 5 uren bewoog de volle Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak viel.  De eclips was in zijn geheel zichtbaar vanuit Nederland en België. De eclips begon rond 2:11 uur en bereikte een maximum rond 4:48 uur.

Volgens vele mensen – en ook uit foto’s van diverse verduistering te zien – was deze maansverduistering erg donker en rood. Ondanks dat de Maan in de schaduw van de Aarde ligt, schijnt toch een beetje zonlicht door de aardatmosfeer waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Hier komt het woord “Bloedmaan” vandaan. Doordat de verduistering erg centraal laag, was dit effect bij deze eclips bijzonder sterk. Daarnaast lag de afstand tussen Aarde en Maan op een minimum, een zgn. “Supermaan”, waardoor de maan iets groter lijkt dan gemiddeld (in werkelijkheid is dit slechts 7% groter dan gemiddeld en 14% groter dan wanneer de Maan op de grootste afstand ligt).

Door het late tijdstip was de sterrenwacht niet open voor bezoekers. Het weer werkte wel mee: het was helder. Een aantal van onze leden is toch opgebleven om te kijken en te fotograferen. Wel zo’n goed idee omdat de volgende die zo mooi wordt vanuit Nederland is pas in 2033 te zien!

 

Jan Vissers

Om kwart voor vier heb ik even naar buiten gekeken of het de moeite waard was om op te staan. Dat was het dus. Ik heb wat foto´s gemaakt van 4:09 tot 4:56. Daarna werd het bij mij thuis veel te bewolkt. Tijdens de eclips is ISO 6400 gebruikt met de Canon EOS600. Er werd een vast statief gebruikt. De foto´s zijn gemaakt om 04:09 (vlak voor het begin van de totale eclips), 04:12, 04:45 (bijna minimum van eclips) en om 04:56.

Matthijs van Metelen

Wij hebben de maansverduistering gevolgd in een klein Frans dorpje. Op een pleintje voor ons hotel. Hierbij wat foto’s:

Lynn van Rooijen

Was zelf niet van plan om op te blijven doordat ik net thuis was van van 2 reizen en erg moe – maar toch wel gedaan. In mijn geval wel erg impromptu – geen statief of telescoop – en doordat er veel bomen om het huis zijn die het zicht blokkeerden, ook letterlijk half-hangend uit diverse ramen. Zag er ongetwijfeld erg raar uit! Canon 60D met 300mm zoom lens, tussen ISO 4000 – 6400 en belichtingen tussen 1/25 en 1/5 seconden afhankelijk van de fase.

eclipse
lunar eclipse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin den Ouden

Hieronder wat foto’s en een timelapse die ik heb gemaakt van de maansverduistering van 28 september. De foto’s en de timelapse zijn gemaakt tussen 4:45 en 5:40 daarna raakte het te bewolkt om nog wat te fotograferen. Het timelapsefilmpje is hier te vinden.

Comments are closed.