Henk Vos

De zon in mei 2014

ZonJan en Bob hebben mij aangestoken om ook een zonneplaatje te maken. Ik heb wel hulp gevraagd van Bob om de scherpte te beoordelen. Bob heeft het contrast en het formaat bijgewerkt, waarvoor mijn dank. Er zijn nu een 3 tal opnames van de zon. Als de die 3 plaatjes achterelkaar getoond worden, is een stukje van de rotatie van de zon te zien.

Fotogegevens; diafragma 5,6, tijd 1/2000, gevoeligheid ISO 200, opgenomen met Canon zoomlens 100-400 op 400 mm. Van het solarfilter dat gebruikt is, heb ik helaas geen gegevens.


Aurora borealis vanuit Lauvik in september 2013

aurora borealis door Ursa majorVanuit Laukvik onder een strakblauwe hemel na een zeer frisse nacht een van de vele foto’s die we gisteravond konden schieten van de Aurora borealis. Het was een waar hemels feestje waar we (Bob van Slooten, mijn echtgenote en ik) met veel genoegen naar gekeken hebben. Ondanks alle kleding was het een zeer frisse bedoening, maar ja als je benoorden de poolcirkel bent moet je geen tropische temperaturen van 30 of 31 graden Celcius verwachten.

 

aurorara borealis door CasseopeiaAurora borealis door Ursa major (boven) en door Casseopeia (onder). Jammer dat er niet meerdere kleuren zichtbaar waren, maar ik vond het een hemels project.

 

 


Lichtende nachtwolken op 3 augustus 2013

Nu geen Aurora borealis maar naar mijn idee late NLC’s te weten op 3 augustus 2013 ‘s-morgens vroeg om 2 minuten over 5, precies in het Noorden van ons huis.

Nachtwolken Nachtwolken

 

 


Totale eclips op 14 november 2012 vanuit Australië

Henk Vos heeft de totale zonEclipssverduistering van 14 november 2012 (13 november in Nederland) bijgewoond in Australië. Zijn opnames zijn gemaakt van een plek op een heuvel langs de Mulligan Hwy ongeveer 35 km NW van Mt Molloy in het noorden van Queensland. Op zijn locatie had hij een fraai uitzicht op het oosten.

 

 

 

Zijn verhaal:

“Ter voorbereidTestbeeldening heb ik een test-opname gemaakt vanaf Bob’s Lookout, een parkeerplaats langs de Mulligan Hwy omstreeks het tijdsstip van het eerste kontakt om 05.45 uur een dag eerder te weten de 13e november.
Ook heb ik diverse opnamen gemaakt van de niet verduisterde zon met diverse belichtingstijden om het lasfilterglas te testen, zodat ik enig idee had hoelang de belichting moest zijn tijdens de loop van de verduistering.

 

In verband met de laaghangende bewolking aan de horizon op de dag zelf heb ik het eerste kontakt (dat omstreeks 05.45 local time plaatsvond) moeten missen. Een niet onoverkomelijke ramp. Aanvankelijk was er lichte sluierbewolking, maar die verdween naar mate de zon hoger kwam. Het gebied waar wij waren was een tamelijk droog gebied, vandaar dat we niet gekozen hebben voor een plaats tussen Cairns en Port Douglas, maar voor een gebied verder van de kust af.

 

Mijn Solarfilte1st contactr zat in een koffer die in dorp stond in de omgeving van Athertorn. Als alternatief heb ik een lasglas gekocht. ik vermoed dat daardoor de onscherpte ontstaan is, omdat een lasglas niet optisch zuiver is.
De resultaten van de 4 eclipsen die ik heb gezien, zijn:
1999 een regenwolk tijdens de eclips in de omgeving van Metz, die week toen de eclips voorbij was. Het verblijf in de schaduw was toen al indrukwekkend.
De 2e was op 29 maart 2006 in Side Turkije een juweel van een eclips. De derde was de China eclips in 2008. We waren op de Mt Emei, een heilige berg met een hoogte van 3077 meter. Echter uit het dal kwam een enorme mist op, dus werd het om kwart over 9 “donker” en om 9.20 weer licht.
In 2016 hoop ik naar Sumatra (Palembang) te gaan, of het wordt Kalimantan of Sulwesie.
In 2017 wordt het een bezoek aan de Verenige Staten tussen het Yellowstone Park en Nashville.

Deze laatste eclips was per seconde wel prijzig: voor 120 seconden duisternis moest ik voor mijn vliegticket een bedrag van bijna 10 euro per seconde betalen! Maar het was de moeite en de kosten waard. Mijn resultaat is dus voor 50% een topper!”

Foto’s van Henk Vos van de totale zonsverduistering in Queensland, Australië 14 november 2012

IMG_1303

Totale verduistering

 

1ste diamond ring

1ste Diamond Ring

 

2de diamond ring
2de Diamond Ring


Comments are closed.