Bob van Slooten

Bob van Slooten is lid van het KNVWS afdeling ‘t Gooi en al ruim 35 jaar bezig met sterrenkunde als hobby. Hij heeft zijn eigen sterrenwacht en besteedt de meeste van zijn tijd aan zonnewaarnemingen.

Al op 12 jarige leeftijd had hij belangstelling voor sterrenkunde. Toen hij 15 jaar werd kocht hij een kleine Newton-telescoop van zijn zakgeld. Tijdens de zonnige zomer van 1976 is hij de zon gaan bestuderen met deze kleine telescoop.

In 1980 heeft hij een 90mm/f1300mm lenzenkijker van Vixen gekocht. Die kijker gebruikt hij nog steeds.

In 1987 ging hij met zijn telescoop verhuizen naar de sterrenwacht Schothorst vanwege het betere uitzicht. Later verhuisde hij naar zijn huidige locatie in Kattenbroek. Zonder sterrenwacht, maar het uitzicht was toen nog prima.

Dat veranderde door een dakopbouw in 2009. Bob besloot dezeldfe aannemer te vragen één voor hem te bouwen – maar dan mét sterrenwacht!

Extreem heiig weer op 17 oktober 2017

Extreem heiig weer in West Europa.

Op 17 oktober 2017 was de lucht grijs door rook van de bosbranden in Portugal en Saharazand wat met een zuidelijke stroming naar West Europa werd gevoerd aan de oostflank van de ex-tropische storm Ophelia. De foto is om 13:21 uur genomen. Het is dan “ware middag” in Nederland en directe omgeving. De zon culmineert dan in het zuiden. De zon was rood gekleurd en heel zwak. De foto is wat overbelicht, dat komt door de automatische belichting van de camera. In Engeland was de hemel roodbruin gekleurd. Op Weerplaza stonden op 17 oktober spectaculaire foto’s! De foto is met een eenvoudige digicam genomen vanuit Amersfoort Kattenbroek.


Avondrood 22 november 2016

Op 22 november 2016 rond 17:00 uur is deze foto genomen van een prachtige zonsondergang. Er is ook nog een roodgele kolom zichtbaar, best wel zeldzaam zoiets.

img_0409-avondrood-22-november-1700-uur


aktieve zon op 02 november 2015

Omstreeks 29 oktober verscheen er een vlekkengroep op de zon die snel groter groeide. Op 2 november maakte ik deze foto van de zon. Aan de oostzijde van de zon ontwikkelt zich ook een grote groep. Het is even geleden dat de zon er zo mooi uitzag, met al die vlekkengroepen. In de grote groep telde ik 47 vlekken en de andere groep aan de oostkant wel 20 vlekken. Dus van heel stil op de zon nu grote aktiviteit!

zon151120151115MET IMG0293


Dreigende schaapjesbewolking te Amersfoort 3 augustus 2015

IMG_0276 website

Ik was even bezig met mijn computer en keek uit mijn raam rond 22:00 uur en zag deze zeer dreigende Altocumulus floccus en kanteelwolken voorbij trekken. Samen met avondrood een schitterend gezicht. Zo kan het weer in Nederland ook voor een mooi schouwspel zorgen. De weersvoorspelling was : onweer in de nacht. Deze lucht geeft dat ook aan. Onstabiele atmosfeer op middelbaar niveau (ca. 4,5 km hoog) Foto genomen door Bob van Slooten met Canon EOS 700D. Niet bewerkt, alleen verkleind.


Zon op 10 mei 2015

Mooie groep met vlekken op de zon!

Mooie groep met vlekken op de zon!

Vanochtend keek ik naar de zon en zag dit beeld. Meteen mijn camera gepakt en foto’s genomen. Het weer werkte mee alsook de seeing.


Older Entries »

Comments are closed.