Bastiaan Bitter

Bastiaan_BitterMijn naam is Bastiaan Bitter, geboren(in 1987) en getogen in Hilversum. Van kinds af aan al veel interesse in astronomie. Toen ik een jaar of 10 was had ik een goedkope, plastic telescoop. Daar kon ik de maan aardig mee zien, maar daar bleef het wel bij.

10 jaar later bloeide de liefde voor astronomie weer op. Een betere telescoop, Dobson 8″, gekocht en daarmee gaan waarnemen. Voor het eerst deepsky objecten gezien vanuit mijn achtertuin in Hilversum. Dit was geweldig!
Ik had geen vrienden of kennissen waarmee ik ervaringen/kennis kon uitwisselen en zodoende kwam ik op KNVWS afdeling Gooi en Vechtstreek uit. Lid geworden in Januari 2013 van deze afdeling en bestuurslid sinds 2016.

7 Messier objecten op 22 oktober

Op 22 Okt ben ik richting de Oostvaardersdijk gereden en ben daar langs de weg, op een parkeerplaats, gaan staan om eindelijk eens te gaan proberen astrofoto’s te maken. In principe had ik vooral Andromeda op het oog, maar ook nog een aantal andere objecten geprobeerd.

Hieronder zien jullie de foto’s die ik gemaakt heb. Alle foto’s zijn gemaakt met een Canon EOS 650D op een APM 80mm Triplet APO en ik volg met een Skywatcher EQ5 montering.

Na het neerzetten van de EQ5 kon ik uitlijnen op de poolster en ik heb daarna een 2-star alignment gedaan. Eigenlijk stond de EQ5 vrijwel meteen al goed. In ieder geval goed genoeg voor belichtingen van 30 Sec. Al is dat lastig te zien op mijn Canon schermpje.. haha.

De opnames zijn 30 seconden op ISO 1600. Alle opnames zijn stacks van 10 foto’s(dus 10x30sec), behalve Andromeda, daar heb ik er 89 opnames van 30 sec gestacked.
“Oude” darks gebruikt die eigenlijk niet echt goed zijn, maar het haalde wel de “hotpixels” eruit, dus om die reden gebruikt.

Ik heb geen filters, field flatteners of gemodificeerde Canon gebruikt.

Dan nu de foto’s!


Comments are closed.