De Zon Vandaag

Kunt u niet wachten op een zonnekijkmiddag? Of is het hier op aarde nu bewolkt? Dan kunt u toch zien wat er de afgelopen 24 uur allemaal op de zon is gebeurd. Onderstaande beelden zijn van de zon vandaag zoals waargenomen door de Solar Dynamics Observatory (SDO) ruimte telescoop van de NASA.

De SDO Missie

AIA instrument van de SDOSDO is in 2010 gelanceerd en houdt sinds die tijd de zon voortdurend in de gaten met diverse instrumenten. De oorspronkelijke missie was bedoeld voor de duur van vijf jaar, maar kan tot tien jaar worden verlengd.

Door de SDO zullen wij veel te weten komen over de invloed van de zon op de aarde en de ruimte om de aarde. SDO onderzoekt o.a. hoe het magnetisch veld van de zon ontstaat en hoe magnetische energie wordt omgezet en losgelaten in de ruimte in de vorm van zonnewind.

De beelden

Nagenoeg alle SDO-beelden op deze pagina worden gemaakt door de Atmospheric Imaging Assembly (AIA). De AIA neemt iedere 10 seconden één beeld in acht golflengtes. De meeste beelden worden in het onzichtbare ultraviolet (UV) of “extreem ultraviolet” (EUV) gemaakt en één in zichtbare golflengtes. Onderstaande beelden worden regelmatig ververst, vaak binnen enkele minuten na een opname.

      

      

Deze beelden zijn beschikbaar gesteld door NASA/SDO en de AIA, EVE, & HMI science teams. Voor meer foto’s en informatie over deze SDO beelden ga naar http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/

Comments are closed.