De Zon Vandaag

Kan niet wacht op een zonnekijkmiddag? Of is het hier op aarde nu bewolkt? U kunt toch zien wat er allemaal op de zon de afgelopen 24-uur is gebeurd. Onderstaand beelden zijn van de zon vandaag als waargenomen door de Solar Dynamics Observatory (SDO) ruimte telescoop van NASA.

De SDO Missie

AIA instrument van de SDOSDO is in 2010 gelanceerd en houdt sinds die tijd de zon voortdurend in de gaten met diverse instrumenten. De oorspronkelijke missie was voor een duur van 5 jaar maar kan tot 10 jaren worden verlengd.

Door de SDO zullen wij veel leren over de invloed van de zon op de aarde en de ruimte om de aarde. SDO studeert o.a. hoe het magnetisch veld van de zon ontstaat en hoe magnetische energie wordt omgezet en losgelaten in de ruimte in de vorm van zonnewind.

De beelden

Nagenoeg alle SDO beelden op deze pagina worden gemaakt door de Atmospheric Imaging Assembly (AIA). De AIA neemt één beeld in acht golflengtes iedere 10 seconden. De meeste beelden worden in ultraviolette (UV) of “extreem ultraviolette” (EUV) gemaakt met één in visuele golflengtes. Onderstaande beelden worden regelmatig vernieuwd, vaak binnen enkele minuten na een opname.

      

      

Deze beelden beschikbaar gesteld door NASA/SDO en de AIA, EVE, & HMI science teams. Voor meer foto’s en informatie over deze SDO beelden ga naar http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/

Comments are closed