De Tovenaarsnevel en NGC 7380

Dit is een prachtige nevel in het sterrenbeeld Cepheus en is aan onze hemel net iets groter dan de maan. Dit is een van de vele emissienevels waar sterren geboren worden en de formele naam van het open cluster is NGC 7380. De sterren in dit cluster bombarderen de gaswolken waaruit ze geboren zijn met sterke UV-straling, waardoor deze licht gaan uitzenden in de karakteristieke emissiebanden H-alpha, Sii en Oiii. Met een beetje fantasie kan je een hoop terugzien in deze nevel, waaronder een tovenaar, waar deze nevel haar naam aan te danken heeft.

Deze emissiebanden kunnen we vervolgens waarnemen door filters die slechts een zeer klein deel van het lichtspectrum doorlaten voor een monochrome camera te plaatsen. Dit soort objecten zijn voor mij ideaal, want ik fotografeer vanuit Utrecht vanaf mijn dakterras en de filters die ik hiervoor gebruik blokkeren een groot deel van de lichtvervuiling. Ook de maan, die bij astrofotografie nog wel eens voor problemen kan zorgen, wordt hierdoor buitenspel gezet. De getoonde foto (klik erop voor een vergroting) is een samengesteld beeld van ongeveer 15 uur aan beeldmateriaal. Elk van de foto’s die ik hiervoor gebruikt heb, heeft een belichtingstijd van 5 minuten. Nadat deze beelden (hierna: frames) de monochrome camera uitkomen kunnen deze worden gestackt in speciale software.

Na het stacken van de frames houden we er nog drie over, want ik heb de foto’s met 3 verschillende filters genomen. Er zijn verschillende manieren om deze te combineren naar een kleurenfoto, maar mijn favoriete manier is door middel van het Hubble palet. Dit palet is bekend van de Hubble telescoop en wordt tegenwoordig veel door amateurfotografen gebruikt. Hierbij wordt SII rood, H-alpha groen en OIII blauw.

Tot slot, een korte opsomming van de gebruikte apparatuur en software:

  • Telescoop: TS Optics Imaging Star 130mm
  • Montering: Skywatcher NEQ6 pro
  • Accessoires: Lodestar X2 guidecam op OAG, Primalucelab Sesto Senso motorfocus, Astrodon filters (3nm OIII en SII, 5nm Halpha)
  • Acquisitiesoftware: Sequence Generator Pro
  • Processingsoftware: PixInsight
Bookmark the permalink.

Comments are closed.