De Cygnusmuur

Cygnus Wall in NGC7000De Cygnusmuur is geen gewone “muur” maar een plek van drukke sterformatie en interstellair gas. Die maakt deel uit van een grotere emissienevel met een opvallende vorm die lijkt op de contouren van Noord Amerika en wordt dus “De Noordamerikanevel” genoemd – ofwel NGC7000.

Deze foto is gemaakt in september 2017 in Zuid Frankrijk met behulp van mijn 11″ Celestron EdgeHD (kleine zusje van onze 14″ EdgeHD in de Sterrenwacht), en zogenaamde “narrowband filters”. Dit zijn speciale filters die alles behalve een bepaalde golflengte licht blokkeren, in dit geval Hα, SII en OIII. Door gebruik te maken van dezelfde technieken als de Hubble Telescoop en kleuren te geven aan de verschillende emissies kunnen wij een beeld vormen van de samenstelling van zo’n gaswolk.

In dit geval is OIII blauw, Hα geel-groen en SII rood. De sterren zijn samengesteld uit beelden door fotometrische filters en geven de werkelijke kleuren (en dus relatieve temperaturen) aan. Deze fotograaf is gemaakt van circa 10 uren van opnames en meer dan 400 beelden. (klik op beeld voor vergroting)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.