Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek ontvangt een bijdrage voors ons weerstation van Rabobank Gooi en Vechtstreek

Op 1 oktober 2018 tijdens een bijeenkomst van Rabobank Gooi en Vechtstreek ter gelegenheid van de “Week van de Coöperatie” heeft onze vereniging en sterrenwacht een mooie bijdrage van €3650 ontvangen ter ondersteuning van ons “Project Weerstation en Zonnewijzer”.

Naast onze hoofdtaak op het gebied van sterrenkunde willen wij het publiek in het algemeen en in bijzonder de schoolgaande jeugd kennis te laten maken met de verschillende aspecten van het weer en het klimaat, en met de invloed van de mens op het klimaat. Hiermee hopen wij een bijdrage te leveren aan het  maatschappelijk  debat  rond  klimaatverandering, energietransitie  en  duurzaamheid. Een weerstation met bijbehorende apparatuur waarmee gegevens live kunnen worden verstrekt aan een breed publiek vormt de basis van ons project.

Het project omvat een uitgebreid weerstation met verschillende meetinstrumenten dat op een paal in het veld van Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten naast de sterrenwacht zal worden geplaatst met bijbehorende computerapparatuur waarmee gegevens kunnen worden verstuurd naar o.a. diverse beeldschermen in en rond de Sterrenwacht, in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland, naar de website van de Sterrenwacht en naar landelijke (amateur) weerpagina’s.

Om dit thema verder uit te bouwen willen wij tegelijkertijd een interactieve koordzonnewijzer plaatsen in het veld naast het weerstation. Hiermee kunnen kinderen (of volwassenen) spelenderwijs de tijd bepalen en zo kennis maken met concepten m.b.t. de Zon en de beweging van de Aarde.

De totale kosten voor het project zullen ca. €10.800 bedragen. De vereniging zelf en andere organisaties zullen ca. € 7.150 ofwel ruim 66% hiervan voor hun rekening nemen. De sterrenwacht heeft nu een bijdrage van ca. €3.650 ofwel ca. 34% van het totaal van de Rabo Coöperatiefonds ontvangen om dit project te kunnen realiseren. Hiermee kunnen wij nu van start gaan. Wij danken de Rabobank voor hun steun!

Wij hopen dat zowel het weerstation als zonnewijzer vóór de zomer van 2019 operationeel is.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.