Astroreizen 2021 : 5/6 tot 13 mei en 3/4 tot 11/12 september

telescopenAl sinds 2009 reizen enkele leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek en Sterrenwacht Almere af naar Zuid-Frankrijk om van een mooie, donkere hemel te kunnen genieten. Onze bestemming is Domaine de Pradines, een donkere plek in de Cévennes vlakbij Millau, 61 hectare groot, op bijna 1000m hoogte.

Doordat sommige van ons bijna 20 keer zijn geweest, hebben de eigenaren speciale, betegelde kijkplekken voor ons gebouwd, omringd met palen zodat de plekken kunnen worden afgeschermd van wind en licht van anderen. Het grote voordeel is dat de telescopen de hele week mogen blijven staan. In 2019 heeft de eigenaar zelfs 7 nieuwe plekken toegevoegd en wij hopen op nog 3 of 4 in 2021!

Astroweken 2021

De astroreizen vinden plaats in de lente april en/of mei (e.e.a. afhankelijk van de stand van de maan) en in het najaar september en september en/of oktober. In 2021 zijn er twee groepsweken gepland: in de lente van 5/6 mei tot 13 mei en in het najaar van 3/4 tot 11/12 september. De week loopt in principe van zaterdag tot zaterdag maar vele mensen reserveren extra dagen rond de groepsweek. Mei wijkt hiervan af dit jaar vanwege diverse feestdagen en de beschikbaarheid van accommodaties.  Er zijn alleen accommodaties in de periode v.a. 4 mei tot de 13de beschikbaar (eigen keus van dagen). Uiterlijk op de 13de moeten wij helaas vertrekken.

De week in september is al redelijk vol. De chalets in de buurt van de groepskijkplekken zijn nagenoeg vol. Het kan zijn dat er nog gites of accommodaties zijn die iets verder weg van de kijkplekken liggen (op ca. 150-300m loopafstand) of dat er een plek vrij komt door een annulering. Bij deze kijkplekken is er ook een mogelijkheid om telescopen op te zetten. Een toenemend aantal mensen kiest ook hiervoor.

Doordat Pradines op 43N ligt met vrij uitzicht naar het zuiden, is er veel te zien die vanuit Nederland niet (goed) zichtbaar is. Op heldere nachten strekt de Melkweg uit van horizon tot horizon – 180 graden – en de stofbanen zijn prachtig. In de lente ligt het accent op sterrenstelsels inclusief M104 (Sombrero) en NGC 4038 (Antennae). Aan het einde van de nacht komen ook de Boogschutter en de zomerdriehoek in beeld.

In het najaar krijgen wij een laatste kans op de Boogschutter maar ook objecten zoals de Helixnevel en NGC 253 (Sculptor) zijn mooi in zicht. Natuurlijk zijn er ook alle objecten die wij vanuit Nederland kunnen zien zoals Andromeda, maar dan heel anders in beeld door de donkere hemel. Voor de astrofotograven onder ons zijn er ook vele mooie nevels voor narrowband astrofotografie. Het is altijd schrikken wanneer eerst de Plejaden en dan Orion verschijnen aan het eind van de nacht terwijl bijna iedereen nog in zomerstemming is!

Accommodatie en kosten

Er zijn diverse soorten accommodaties van gîtes tot chalets. Mits er voldoende mensen zijn, koken de eigenaren ‘s voor ons avonds van zaterdag t/m vrijdag. Overdag hebben wij ook gebruik van een gemeenschappelijk ruimte met keuken waar er altijd eten en drinken ligt, zodat iedereen kan uitslapen na een lange kijkavond. Deze ruimte wordt ook gebruikt om te werken aan het bewerken van opnames, om elkaar te helpen met de onvermijdelijke technische problemen en om de volgende kijkavond te plannen.

De kosten per accommodatie liggen tussen ca. €300 tot €550 per week  (zie de Pradines website). De meeste accommodaties hebben twee tot drie slaapkamers en vaak kiezen mensen om een chalet of gîte te delen. Hierdoor blijven de kosten per persoon zeer laag. Een 4-gangen diner inclusief wijn en koffie/thee – en ook alle boodschappen voor ontbijt/lunch – komt uit op maximum €25/persoon/dag, afhankelijk van hoeveel broodjes/beleg enz. voor de lunch worden besteld.

Het is wel tegen de 1200 km rijden met eigen of gedeeld vervoer maar de wegen zijn goed en de meeste mensen rijden dit in 12 uur of minder, soms gedeeld over twee dagen.

Het weer en de omgeving

Net als in Nederland zijn er geen garanties m.b.t. het weer! Wij hebben zelf gemerkt dat het weer bijna altijd beter is dan voorspeld en wij hebben vaak weken gehad wanneer wij eigenlijk blij waren dat het een keer bewolkt was zodat wij konden slapen. Daar staat tegenover dat er ook weken zijn geweest wanneer er bijna geen heldere nachten zijn geweest. Gelukkig biedt de omgeving veel te doen – ook leuk voor wanneer een non-astro partner meegaat! De Cévennes is een UNESCO World Heritage gebied met veel natuur. Er zijn o.a. vele gezellige middeleeuwse dorpen, markten, grotten en een interessant weer station op Mont Aigoual. De eigenaren begrijpen dat het een lange reis is als onverhoopt de kans op goed weer een keer erg klein is. Wij hebben afspraken gemaakt m.b.t.  annuleringen die ons inziens eerlijk zijn voor iedereen.

Reserveren? of meer informatie?

Vul onderstaand formulier in indien u meer informatie wilt of een plek wilt reserveren. Wij nemen z.s.m. contact met u op. Chalets worden toegewezen in volgorde van reservering – dus de slaapplekken het meest dichtbij de kijkplekken gaan als eerste.

Wij hopen op heel gezellige weken met vele heldere nachten en vele mooie foto’s!

Comments are closed.