Astroreizen 2018 : 11/12 tot 19/20 mei en 7/8 tot 15 september

telescopenAl sinds 2009 reizen enkele leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek en Sterrenwacht Almere af naar Zuid-Frankrijk om van een mooie, donkere hemel te kunnen genieten. Onze bestemming is Domaine de Pradines, een donkere plek in de Cévennes vlakbij Millau, 61 hectare groot, op bijna 1000m hoogte.

Doordat sommige van ons maar liefst 15 keer zijn geweest, hebben de eigenaren speciale, betegelde kijkplekken voor ons gebouwd, omringd met palen zodat de plekken kunnen worden afgeschermd van wind en licht van anderen. Het grote voordeel is dat de telescopen de hele week mogen blijven staan.

Astroweken 2018

In 2018 zijn er twee groepsweken gepland: in de lente van 11/12 tot 19/20 mei en in het najaar van 7/8 tot 15 september. De week loopt in principe van zaterdag tot zaterdag maar vele mensen reserveren extra dagen rond de groepsweek. De weekend van 19/20 mei is al druk, ook met andere gasten, dus ruimte is beperkt na de 19de. Het complex is ook op 15 september al bezet voor een trouwpartij. Wij kunnen dan niet tot zondag blijven maar moeten op zaterdag vertrekken.

Doordat Pradines op 43N ligt met vrij uitzicht naar het zuiden, is er veel te zien die vanuit Nederland niet (goed) zichtbaar is. Op heldere nachten strekt de Melkweg uit van horizon tot horizon – 180 graden – en de stofbanen zijn prachtig. In de lente ligt het accent op sterrenstelsels inclusief M104 (Sombrero) en NGC 4038 (Antennae). Aan het einde van de nacht komen ook de Boogschutter en de zomerdriehoek in beeld.

In het najaar krijgen wij een laatste kans op de Boogschutter maar ook objecten zoals de Helixnevel en NGC 253 (Sculptor) zijn mooi in zicht. Natuurlijk zijn er ook alle objecten die wij vanuit Nederland kunnen zien zoals Andromeda, maar dan heel anders in beeld door de donkere hemel. Voor de astrofotograven onder ons zijn er ook vele mooie nevels voor narrowband astrofotografie. Het is altijd schrikken wanneer eerst de Plejaden en dan Orion verschijnen aan het eind van de nacht terwijl bijna iedereen nog in zomerstemming is!

Accommodatie en kosten

Er zijn diverse soorten accommodaties van gîtes tot chalets. Mits er voldoende mensen zijn, koken de eigenaren ‘s voor ons avonds van zaterdag t/m vrijdag. Overdag hebben wij ook gebruik van een gemeenschappelijk ruimte met keuken waar er altijd eten en drinken ligt, zodat iedereen kan uitslapen na een lange kijkavond. Deze ruimte wordt ook gebruikt om te werken aan het bewerken van opnames, om elkaar te helpen met de onvermijdelijke technische problemen en om de volgende kijkavond te plannen.

De kosten per accommodatie liggen tussen ca. €380 tot €490 per week  (zie de Pradines website, “mid-season”). De meeste accommodaties hebben twee tot drie slaapkamers en vaak kiezen mensen om een chalet of gîte te delen. Hierdoor blijven de kosten per persoon zeer laag. Een 4-gangen diner inclusief wijn en koffie/thee – en ook alle boodschappen voor ontbijt/lunch – komt uit op slechts ca. €20/persoon/dag, afhankelijk van hoeveel broodjes enz. worden besteld.

Het is wel tegen de 1200 km rijden met eigen of gedeeld vervoer maar de wegen zijn goed en de meeste mensen rijden dit in 12 uur of minder, soms gedeeld over twee dagen.

Het weer en de omgeving

Net als in Nederland zijn er geen garanties m.b.t. het weer! Wij hebben zelf gemerkt dat het weer bijna altijd beter is dan voorspeld en wij hebben vaak weken gehad wanneer wij eigenlijk blij waren dat het een keer bewolkt was zodat wij konden slapen. Daar staat tegenover dat er ook weken zijn geweest wanneer er bijna geen heldere nacht is geweest. Gelukkig biedt de omgeving veel te doen – ook leuk voor wanneer een non-astro partner meegaat! De Cévennes is een UNESCO World Heritage gebied met veel natuur. Er zijn o.a. vele gezellige middeleeuwse dorpen, markten, grotten en een interessant weer station op Mont Aigoual. De eigenaren begrijpen dat het een lange reis is als onverhoopt de kans op goed weer een keer erg klein is. Wij hebben afspraken gemaakt m.b.t.  annuleringen die ons inziens eerlijk zijn voor iedereen.

Reserveren? of meer informatie?

Vul onderstaand formulier in indien u meer informatie wilt of een plek wilt reserveren. Wij nemen z.s.m. contact met u op. Vooral voor mei is het van belang om dit z.s.m. te doen omdat onze optie op de accommodaties loopt rond eind maart af. Daarna is er wel kans om iets te reserveren maar wij kunnen een plek vlak bij de telescopen niet meer garanderen. En chalets worden toegewezen in volgorde van reservering – dus de slaapplekken het meest dichtbij de kijkplekken gaan als eerste.

Wij hopen op heel gezellige weken met vele heldere nachten en vele mooie foto’s!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.