Zonnekijkdagen

zonnekijkdagen Niet alleen ‘s avonds maar ook overdag we kunnen wij naar een bijzondere ster kijken: onze eigen zon! Onze eigen ster is zo dichtbij dat wij de dagelijkse veranderingen in de bovenste lagen van de Zon zelf kunnen waarnemen.

Om dit veilig te kunnen doen, zijn er echter bijzondere telescopen en andere apparatuur voor nodig. Tijdens onze zonnekijkdagen staan er een aantal telescopen van KNVWS Gooi en Vechtstreek voor u klaar in en rond de sterrenwacht bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland.

Zomer-zonnekijkdagen beginnen weer in mei 2018. Ook open in oktober tijdens de Wilde Buiten Dag van Natuurmonumenten.

In de lente is de zon weer hoog genoeg om goed te bekijken door onze telescopen! In de zomer is de sterrenwacht open op de eerste zondag van de maand vanaf 14:00 tot ca. 16:00 uur wanneer de zon achter de bomen verdwijnt.

Onze vrijwilligers hebben verschillende telescopen met speciale zonnefilters waardoor onze bezoekers veilig naar de zon kunnen kijken. De sterrenwacht zelf heeft een speciale 100mm Lunt H-alpha zonnetelescoop die nog meer detail op de zon laat zien. Er zijn vaak zonnevlekken en soms zelfs uitbarstingen te zien!

Ook bij bewolkt weer bent u welkom. Dan zullen wij de video’s tonen en/of een presentatie houden. U kunt daarnaast uitleg krijgen over de verschillende soorten telescopen die aanwezig zijn of vragen over sterrenkunde stellen. Wij vertellen u ook graag over onze sterrenwacht. Ook verkopen wij interessante sterrenkundige boeken en eclipsbrillen, waarmee veilig naar de zon gekeken kan worden. U kunt tegelijkertijd een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, de speeltuin en omvangrijk natuurgebied of een hapje en drankje genieten bij restaurant Brambergen, gelegen onder de sterrenwacht.

De zon vandaag

Kunt u niet wachten op de volgende zonnekijkmiddag? Of is het hier op aarde nu bewolkt? U kunt toch zien wat er allemaal op de zon de afgelopen 24-uur is gebeurd. Onderstaand film van de zon als waargenomen door de Solar Dynamics Observatory (SDO) ruimte telescoop van NASA wordt iedere 24-uur vernieuwd. Omdat de film steeds opnieuw wordt samengesteld met de laatste beelden moet u soms even geduld hebben voordat het geladen is en vervolgens stabiel wordt .

Zijn er zonnevlekken of mooie uitbarstingen te zien? Kijk dan op deze pagina voor meer beelden.

Ook kunt u voor meer live beelden of informatie over de zon, zoals over bijvoorbeeld uitbarstingen of zonnewind, een bezoek brengen aan SunViewer.eu.

Deze beelden beschikbaar gesteld door NASA/SDO en de AIA, EVE, & HMI science teams. Voor meer foto’s en informatie over deze SDO beelden ga naar http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/

 

Comments are closed