Zonnekijkdagen

Niet alleen ‘s avonds maar ook overdag kunnen wij naar een ster kijken. Maar dan wel een bijzondere ster: onze eigen zon! Onze eigen ster is zo dichtbij dat wij de dagelijkse veranderingen in de bovenste lagen van de zon zelf kunnen waarnemen.

Om dit veilig te kunnen doen, zijn er speciale telescopen en andere apparatuur nodig. Tijdens onze zonnekijkdagen staat een aantal telescopen van KNVWS Gooi en Vechtstreek voor u klaar in en rond de sterrenwacht bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland.

Zomer-zonnekijkdagen van mei t/m september.

ZonnekijkdagIn de lente staat de zon weer hoog genoeg om goed te bekijken door onze telescopen! Daarom is de sterrenwacht in de maanden mei t/m september op de eerste zondagmiddag van de maand open vanaf 12:00 tot ca. 14:00 uur. Een bezoek duurt gemiddeld een half uur maar u bent vrij om korter of langer te blijven. In onze Agenda staan de dagen en tijden die gereserveerd kunnen worden. Toegang is gratis.

Onze vrijwilligers hebben verschillende telescopen met speciale zonnefilters waardoor bezoekers veilig naar de zon kunnen kijken. Er zijn vaak zonnevlekken en soms zelfs uitbarstingen (zonnevlammen) te zien! De sterrenwacht beschikt over een speciale Lunt 100mm H-alpha zonnetelescoop die nog meer details op de zon laat zien.

Ook bij bewolkt weer bent u welkom. Dan zullen wij de video’s tonen en/of een presentatie houden. U kunt daarnaast uitleg krijgen over de verschillende soorten telescopen die aanwezig zijn of vragen over sterrenkunde stellen. Wij vertellen u ook graag over onze sterrenwacht. Ook verkopen wij interessante sterrenkundige boeken. En eclipsbrillen waarmee veilig naar de zon gekeken kan worden. U kunt tevens een bezoek brengen aan het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, de speeltuin en het omvangrijke natuurgebied. Of van een hapje en drankje genieten bij restaurant Brambergen, gelegen onder de sterrenwacht.

De zon vandaag

Kunt u niet wachten op de volgende zonnekijkmiddag? Of is het hier op Aarde nu bewolkt? Dan kunt u toch zien wat er allemaal op de zon de afgelopen 24 uur is gebeurd. Op de website van de Solar Dynamics Observatory (SDO) ruimtetelescoop van NASA zijn vele beelden te zien. Deze worden iedere 24 uur vernieuwd.

Ook kunt u voor meer live beelden of informatie over de zon, zoals over bijvoorbeeld uitbarstingen of zonnewind, een bezoek brengen aan SunViewer.eu.

Comments are closed.