Sterrenkijkavonden

Iedere vrijdagavond in de maanden oktober t/m maart houdt de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek sterrenkijkavonden voor het publiek- ook bij bewolkt weer. Op bewolkte avonden, zijn er extra presentaties en andere activiteiten. De sterrenwacht ligt op de 1ste verdieping boven restaurant Brambergen naast het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland, nabij Bussum en Hilversum. Op sterrenkijkavonden kunt u bij heldere hemel door verschillende telescopen kijken naar de mooiste objecten die op dat moment te zien zijn. Welke dat zijn, verschilt van week tot week en maand tot maand. Een herhaalbezoek is daarom zeker de moeite waard. Entree is €2 voor volwassenen, €1 voor kinderen en studenten. Entree is gratis voor leden van de sterrenwacht.

Open iedere vrijdagavond van oktober t/m maart

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is van 1 oktober t/m 31 maart iedere vrijdagavond open van 20:00 tot ca. 22:00 uur (met uitzondering van feestdagen). Daarna blijft het te lang licht om kijkavonden te organiseren. De sterrenwacht beschikt over twee grote telescopen: een 16″/42 cm diameter Meade ACF en een 14″/36 cm Celestron EdgeHD spiegeltelescoop, een unieke combinatie in Nederland. Daarnaast staan diverse kleinere telescopen opgesteld.

 

20161209_img_2211Onze bezoekers willen vaak iets meenemen van hun bezoek in de vorm van foto’s. Wij hebben nu een handige telescoopadapter voor mobiele telefoons die helpt om de juiste afstand te vinden en met het stilhouden van de telefoon. Vooral voor het fotograferen van de maan en heldere planeten is dit heel geschikt. De eerste bezoekers die de adapter hebben uitgeprobeerd zijn hier heel enthousiast over.

In de zomer houden wij op de eerste zondag van de maand zonnekijkdagen met behulp van onze bijzondere zonnetelescopen.

 

Tijdens de kijkavonden…

MidzomernachtAls het helder is, zullen wij vooral door de telescopen kijken naar verschillende objecten. Welke objecten dat zijn, is afhankelijk van de tijd van het jaar en stand van de maan en planeten. Iedere vrijdag zullen dat steeds andere objecten zijn.

Bij helder weer zijn er op een kijkavond meestal doorlopende video’s te zien in de presentatieruimte. Op sommige avonden is er ook korte quiz of een presentatie. Er is ook een knutseltafel voor kinderen waar ze leuke plaatjes van de ruimte kunnen kleuren of zelfs een eigen sterrenkaart in elkaar kunnen zetten.

Op kijkavonden zijn er o.a. sterrenkaarten, interessante boekjes voor jong en oud en dvd’s over ruimtevaart te koop, alsmede zgn. “eclipsbrillen” (die goed te gebruiken zijn voor het kijken naar de zon, ook als er geen zonsverduistering is).

Op bewolkte avonden…

Als het bewolkt is, bent u ook welkom. Onze sterrenwacht beschikt over een mooie uitrusting voor wat de telescopen betreft. Maar er zijn helaas ook kijkavonden waarop het te bewolkt is. Dan willen wij onze bezoekers een alternatief programma kunnen bieden. Op die avonden is het vaak minder druk. U kunt dan uitleg krijgen over de telescopen en sterrenwacht en eventuele vragen over sterrenkunde aan ons stellen. Dankzij een donatie van het Rabobank Gooi en Vechtstreek Coöperatiefonds en wat aanvulling vanuit de vereniging hebben wij een mooi 65″ televisiescherm in de sterrenwacht staan in aanvulling op het scherm in de presentatieruimte. Op bewolkte avonden zullen wij meestal een presentatie geven of quiz houden rond 20:30 uur.

 

Entree en kosten…

sterrenkijken

De sterrenwacht wordt uitsluitend door vrijwilligers bemenst. Ons doel is de sterrenkunde toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijke groep mensen van alle leeftijden en dit te doen tegen zo laag mogelijke kosten. Toegang op reguliere kijkavonden is € 2 voor volwassenen en € 1  voor kinderen vanaf 6 jaar. U kunt de sterrenwacht ook steunen door lid of donateur te worden. Voor € 25/jaar (€ 45 per gezin) bent u al lid en steunt u onze activiteiten. Voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek is onbeperkte toegang tot de Sterrenwacht inbegrepen in de jaarlijkse contributie.

 

Goed om te weten…

IMG_4837

Het is vaak drukker aan het begin van de kijkavonden. Als u iets later komt, dan kunt u waarschijnlijk meer tijd doorbrengen achter de telescopen en zullen wij meer tijd hebben voor vragen. Let wel op hoe laat eventuele presentaties gegeven worden (meestal 20.30 uur).

Heldere winteravonden zijn vaak (erg!) koud. Zelfs “in” de sterrenwacht staat u gewoon “buiten” als het schuifdak eenmaal geopend is. Warme kleding, handschoenen en een muts (vooral voor de kinderen) kunnen de avond een stuk plezieriger maken.

De presentatieruimte is wel verwarmd en tussendoor kunt u daar opwarmen en genieten van een kopje koffie, thee of warme chocolade terwijl u een video bekijkt of naar een presentatie luistert. In die ruimte staat voor de kinderen ook een tafel met kleurplaatjes, werkblaadjes over de planeten en modelletjes om in elkaar te zetten.

 

Café-restaurant Brambergen open tot ca. 19:00 uur in het gebouw onder de sterrenwacht

Café-restaurant BrambergenCafé-restaurant Brambergen is de ideale plek om voorafgaand aan de sterrenkijkavond (of tijdens een zonnekijkdag) te kunnen genieten van een snel, lekker én gezond hapje met een drankje, een kopje koffie met iets lekkers erbij. Of een smaakvol diner. Voor kinderen zijn er ook speciale gerechten. Kijk hier eens naar het menu. In de zomer en het voor- en najaar is Brambergen geopend tot 20:00 uur. In de winter tot 19:00 uur (keuken voor warme gerechten sluit om 18:30 uur). Indien u met een groep komt, is een telefoontje vooraf om e.e.a. af te spreken aan te raden (+31 35 303 13 06).

 

Wat is er verder te doen?

Naast onze reguliere kijkavonden (oktober-maart) en zonnekijkdagen (in de zomer) is er een mogelijkheid om de sterrenwacht te reserveren voor een privé-middag of -avond, bijvoorbeeld voor een klas, een club, een bedrijfsuitje of een verjaardagsfeest.

Leden hebben de mogelijkheid om de sterrenwacht ook te gebruiken op woensdagavonden. Dit zijn inloopavonden die circa twee keer per maand in het winterseizoen plaatsvinden. Er zijn ook acht lezingen per jaar in de periode september t/m april. Die zijn ook toegankelijk voor niet-leden (entree € 3). Data en onderwerpen worden via onze website bekendgemaakt.

Wij hopen u binnenkort te ontmoeten tijdens één van onze activiteiten!

Save

Save

Comments are closed.