Sterrenkijkavonden

Iedere vrijdagavond in de maanden oktober t/m maart houdt de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek sterrenkijkavonden voor het publiek. De sterrenwacht ligt op de 1ste verdieping van het gebouw Brambergen naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s Graveland, nabij Bussum & Hilversum. Op sterrenkijkavonden kunt u bij heldere hemel door verschillende telescopen kijken naar de mooiste objecten die te zien zijn op dat moment. Welke dat zijn, verschilt van week tot week en maand tot maand. Een herhaalbezoek is daarom zeker de moeite waard.

De sterrenwacht is iedere vrijdagavond van oktober t/m maart open v.a. 20:00 uur – ook bij bewolkt weer. Op bewolkte avonden, zijn er extra presentaties en andere activiteiten. Entree is €2 voor volwassenen, €1 voor kinderen en studenten, en gratis voor leden van de sterrenwacht.

Open iedere vrijdagavond van 1 oktober t/m 31 maart

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is iedere vrijdagavond open van 20:00 tot ca. 22:00 uur (met uitzondering van feestdagen) van 1 oktober t/m 31 maart. Daarna blijft het te lang licht om kijkavonden te organiseren. De sterrenwacht beschikt over twee grote telescopen: een 16″/42 cm doorsnee Meade ACF en een 14″/36 cm Celestron EdgeHD telescoop, een unieke combinatie in Nederland. Daarnaast staan diverse kleinere telescopen opgesteld.

In de zomer houden wij regelmatig zonnekijkdagen met behulp van onze bijzondere zonnetelescopen.

Nieuwe aanwinsten…

MidzomernachtOnze sterrenwacht beschikt nu over een mooie uitrusting voor wat de telescopen betreft. Wij hebben echter ook gezien dat wij vele bewolkte avonden hebben wanneer wij een alternatief programma willen bieden voor onze bezoekers. Hiervoor hadden wij o.a. een groot televisie-scherm nodig dat permanent in de sterrenwachtruimte kon worden opgesteld. Dankzij een donatie van de Rabobank Gooi en Vechtstreek Coöperatiefonds en wat aanvulling vanuit de vereniging, hebben wij nu een mooi 65″ televisiescherm in de sterrenwacht zelf in aanvulling op het scherm in de presentatieruimte.

20161209_img_2211Een andere wens van onze bezoekers was om zelf foto’s te kunnen maken door de telescopen. Tot nu toe was dat erg moeilijk alhoewel het sommige mensen vrij goed is gelukt. Nu kan dat anders: wij hebben een handige adapter voor mobiele telefoons die helpt om de juiste afstand te vinden en met het stilhouden van de telefoon. Vooral voor de Maan en heldere planeten is dit heel geschikt. De eerste bezoekers die de adapter hebben uitgeprobeerd zijn heel enthousiast erover.

 

Tijdens de kijkavonden…

Als het helder is, zullen wij vooral door de telescopen kijken naar verschillende objecten. Welke objecten op het programma staan, is afhankelijk van de tijd van het jaar en stand van de maan en planeten. Iedere vrijdag zullen dat steeds andere objecten zijn.

Bij helder weer op een inloopavond, zijn er meestal video’s te bekijken in de presentatieruimte. Op sommige avonden is er ook korte quiz of een presentatie. Er is ook een knutseltafel voor kinderen waar ze leuke plaatjes van de ruimte kunnen kleuren of zelfs een eigen sterrenkaart in elkaar kunnen zetten. Als het bewolkt is, bent u ook welkom. U kunt in dat geval uitleg krijgen over de telescopen en sterrenwacht en eventuele vragen over de sterrenkunde aan ons stellen. Wij zullen op bewolkte avonden altijd een presentatie geven rond 20:30 uur.

Wij hebben o.a. sterrenkaarten, interessante boekjes voor jong en oud, zgn. “eclipsbrillen” (die goed te gebruiken zijn voor het kijken naar de zon ook buiten een eclips) en DVD’s te koop.

Entree en kosten…

sterrenkijkenDe sterrenwacht wordt bemenst uitsluitend door vrijwilligers. Ons doel is de sterrenkunde toegankelijk te maken voor een zo groot groep mensen van alle leeftijden en dit te doen tegen zo laag mogelijke kosten. Toegang op reguliere kijkavonden is €2,00 voor volwassenen en €1,00 voor kinderen vanaf 6 jaar. U kunt de sterrenwacht ook steunen door lid of donateur te worden. Onbeperkte toegang voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek en van de Sterrenwacht is inbegrepen in het jaarbijdrage.

 

Goed om te weten…

IMG_4837Het is vaak drukker aan het begin van de avonden. Als u iets later komt dan kunt u waarschijnlijk meer tijd doorbrengen achter de telescopen en wij zullen meer tijd voor vragen hebben. Let wel op hoe laat eventuele presentaties worden gegeven.

Heldere avonden zijn meestal (erg!) koud. Zelfs “in” de sterrenwacht – wanneer het dak open is tenminste – staat u gewoon “buiten”. Warme kleding, handschoenen en een pet — vooral voor de kinderen — kunnen de avond veel plezieriger maken.

De presentatieruimte is wel verwarmd en tussendoor kunt u daar opwarmen en genieten van een kopje koffie, thee of warme chocolade terwijl u een video bekijkt of naar een presentatie luistert. In die ruimte staat voor de kinderen een tafel met kleurenplaatjes, werkblaadjes over de planeten en modelletjes om in elkaar te zetten.

Café-restaurant Brambergen open tot ca. 19:00 uur in het gebouw onder de sterrenwacht

Café-restaurant BrambergenCafé-restaurant Brambergen is de ideale plek om voorafgaand aan de sterrenkijkavond (of tijdens een zonnekijkdag) te kunnen genieten van een snel, lekker én gezond hapje met een drankje, een kopje koffie met iets lekkers daarbij of een smaakvol diner. Voor kinderen zijn er ook speciale gerechten. Kijk eens naar hun menu. In de zomer, voor- en najaar is Brambergen geopend tot 20:00 uur, in de winter tot 19:00 (keuken voor warme gerechten sluit om 18:30 uur). Indien u met een groep komt, is een telefoontje vooraf om e.e.a. af te spreken aan te raden (+31 35 303 13 06).

Wat is er verder te doen?

Naast onze reguliere kijkavonden en kijkdagen is er een mogelijkheid om de sterrenwacht te reserveren voor een privé middag of avond, bijvoorbeeld voor een klas, een club, een bedrijfsuitje of een verjaardagsfeest.

Leden hebben de mogelijkheid om de sterrenwacht ook te gebruiken op woensdagavonden ca. 2x/maand in het seizoen. Voor €25/jaar (€45 per gezin) bent u al lid en steunt u onze activiteiten. Er zijn ook 8 lezingen per jaar in de periode september t/m april.

Wij hopen u binnenkort te ontmoeten tijdens één van onze activiteiten!

Save

Save

Comments are closed