Sterrenkijkavonden

Iedere vrijdagavond in de maanden oktober t/m maart houdt de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek sterrenkijkavonden voor het publiek – ook bij bewolkt weer. De sterrenwacht beschikt over twee grote telescopen: een 16″/42 cm diameter Meade ACF en een 14″/36 cm Celestron EdgeHD spiegeltelescoop, een unieke combinatie in Nederland. Daarnaast staan diverse kleinere telescopen opgesteld. Op sterrenkijkavonden kunt u bij heldere hemel door verschillende telescopen kijken naar de mooiste objecten die op dat moment te zien zijn. Welke dat zijn, verschilt van week tot week en maand tot maand. Een herhaalbezoek is daarom zeker de moeite waard. 

Op bewolkte avonden, zijn er extra presentaties en andere activiteiten. De sterrenwacht is gevestigd op de 1ste verdieping van gebouw Brambergen naast het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland, nabij Bussum en Hilversum. 

Reserveringen voor de kijkavonden

Reservering vooraf voor de kijkavonden is verplicht. Voordeel voor bezoekers is dat het aantal bezoekers beperkt is waardoor u ruim voldoende tijd achter de telescopen kan doorbrengen en alle vragen stellen die u wilt. Het programma per groep kan ook beter worden aangepast aan de leeftijd van de bezoekers.

Een bezoek duurt ca. 55 minuten verdeeld over sterrenwacht en presentatieruimte.

Wij ontvangen maximaal 20 mensen per tijdslot. Hierdoor krijgt iedereen ruimschoots de tijd om door de telescopen te kijken (bij helder weer) en vragen te stellen. Er is altijd een quiz, presentatie of andere activiteit zodat er ook op bewolkte avonden voldoende te doen is. 

Op verzoek van vele ouders met kleine kinderen, beginnen wij de eerste tijdsslot iets eerder, om 19:30 uur. De tweede tijdsslot is van 20:30 tot 21:25 uur.

De sterrenwacht wordt uitsluitend door vrijwilligers bemenst. Ons doel is de sterrenkunde toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijke groep mensen van alle leeftijden en dit te doen tegen zo laag mogelijke kosten. Entree is €3 voor volwassenen, €1 voor kinderen en studenten, te betalen via iDEAL wanneer u reserveert.

U kunt de sterrenwacht ook steunen door lid of donateur te worden. Voor € 25/jaar (€ 45 per gezin) bent u al lid en steunt u onze activiteiten. Voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek is toegang tot de Sterrenwacht inbegrepen in de jaarlijkse contributie.

Parkeren

Er is een grote parkeerruimte tegenover de Sterrenwacht en bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Vanaf 1 februari 2022  vraagt Natuurmonumenten een parkeerbijdrage van alle niet-leden van Natuurmonumenten inclusief leden van de Sterrenwacht die geen lid zijn van Natuurmonumenten zelf. Voor leden van Natuurmonumenten is parkeren gratis. Als u lid (of vrijwilliger) bent van Natuurmonumenten kunt u de QR-code op uw ledenpas gebruiken om de slagboom te openen. Vergeet niet uw ledenpas mee te nemen! Voor anderen zijn de kosten €1,75 per uur met een maximum van €7 per dag.

 

Tijdens een kijkavond…

MidzomernachtAls het helder is, zullen wij de helft van de tijd in de telescoopruimte doorbrengen. Wij kijken door de telescopen naar verschillende objecten. Welke objecten dat zijn, is afhankelijk van de tijd van het jaar en stand van de maan en planeten. Iedere vrijdag zullen dat steeds andere objecten zijn waardoor een herhaalbezoek zeker het moeite waard kan zijn.

In de telescoopruimte geven wij ook uitleg over de sterrenhemel m.b.v. diverse planetarium-programma’s. Bij bewolking, geven wij een extra toelichting over de telescopen en hun werking.

Heldere winteravonden zijn vaak (erg!) koud. Zelfs “in” de sterrenwacht staat u gewoon “buiten” als het schuifdak eenmaal geopend is. Warme kleding, handschoenen en een muts (vooral voor de kinderen) kunnen de avond een stuk plezieriger maken.

Wij hopen u binnenkort te zien in de Sterrenwacht!

 

Save

Save

Comments are closed.