Een nieuwe ster aan de hemel?

Contact binary, credit: Science

Vorige week lieten wetenschappers weten dat de twee componenten van een zogeheten contact dubbelster (= een systeem waarvan de twee sterren zo dicht bij elkaar liggen dat hun gassen in elkaar overlopen) wellicht rond het jaar 2022 zullen samensmelten en vervolgens exploderen als een nova.

Het betreft de “ster” met de mooie naam KIC (voor “Kepler input catalog”) 9832227 in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). De ster lag in het veld dat de Kepler telescoop studeerde. Doordat de twee sterren – vanaf de Aarde gezien – op één lijn liggen en dus een zgn. “eclipserende dubbelster” vormen, konden wij meten dat hun omlooptijd steeds korter werd en dus dat de sterren dichter bij elkaar kwamen. Oorspronkelijk dacht men dat de explosie misschien vroeger zichtbaar zou zijn: 2018-2020. Sterrenkundige en Professor Larry Molnar en zijn collega’s en studenten van het Calvin College in Grand Rapids, Michigan (VS) hebben de dubbelster vanaf 2013 bestudeerd. Zij hebben geconcludeerd dat het ongeveer vijf jaar duurt voordat de sterren samensmelten en dan vervolgens exploderen. Deze resultaten zijn afgelopen week gepresenteerd op de 229e bijeenkomst van de American Astronomical Society (AAS) in Grapevine (VS).

kic9832227incygnusZij denken dat de explosie eigenlijk al rond 300 A.D. heeft plaatsgevonden en doordat KIC9832227 op een afstand van ca. 1800 lichtjaar ligt, zal in 2022 de explosie zichtbaar zijn vanaf de Aarde – in 2022,2 +/- 0,6 om precies te zijn. Dit hebben zij afgeleid van overeenkomsten met observaties van een andere ster die ook recentelijk een nova werd. Die ster lag echter veel verder weg en was minder goed te zien met het blote oog.

De explosie van KIC9832227 zal te zien zijn als een zgn. “rode nova”, die mogelijk voor een poosje één van de helderste objecten aan de nachtelijke hemel zal zijn, zelfs in de grote steden en met veel lichtvervuiling! Maar omdat er veel onzekerheid is over de precieze tijd van de uitbarsting, is het een goed idee om deze ster vanaf nu al in de gaten te houden. En dit zullen wij zeker bij de sterrenwacht doen! Meer lezen? Kijk hier voor de poster van hun presentatie. Of hier voor hun artikel.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.